Achtergrond Van Duitsland

De 10 beste films in Duitsland

Sport in Duitsland
Van Boris Becker tot Michael Ballack

 

De Grand Prixoverwinningen van Michael Schumacher, de schaatskunsten van Katharina Witt en de blonde krullen van voetballer Rudi Völler. De iconen van de Duitse sportgeschiedenis blijven tot de verbeelding spreken. In dit dossier leest u welke sporten in Duitsland populair zijn, waarom 22 juni 1974 een zwarte dag was voor de Bondsrepubliek en hoe vaak Jan Ullrich tweede werd in de Tour de France. 

© Boris Becker (flickr.com, mandj98)
Tennisser Boris Becker is één van de grootste sporters uit de Duitse geschiedenis.

Niet verrassend is voetbal de populairste sport in Duitsland. De Duitse voetbalbond had in 2009 bijna 7 miljoen leden. Het Duitse elftal werd meerdere keren Europees en wereldkampioen. Meer over de Duitse voetbalprestaties, de eeuwige rivaliteit met Nederland en bekende spelers staat in het hoofdstuk voetbal.

Naast voetbal is tennis erg populair in Duitsland. Vijf miljoen Duitsers spelen tennis, tientallen miljoenen volgden de prestaties van Boris Becker, Steffi Graf en Michael Stich. De tenniscarrières van deze drie sterren zijn echter al enige tijd over en Duitsland wacht op vers bloed. Dat geldt ook voor het wielrennen. Daar moeten Andreas Klöden en Linus Gerdemann de naam van Jan Ullrich doen vergeten.

Nog steeds één van Duitslands grootste sportmannen is Michael Schumacher. Samen met zijn broer Ralf maakte hij de Formule 1 enorm populair in Duitsland. In 2010 keerde 'Schumi' terug op het hoogste toneel.

De wintersporten mogen in dit sportdossier zeker niet ontbreken. Schaatsters als Anni Friesinger en Gunda Niemann genieten ook in Nederland grote bekendheid.

 

kunst

Als gevolg van bezuinigingen op de Berlijnse begroting werd in 1975 de voormalige Staatliche Hochschule für Bildende Künstesamengevoegd met de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, die toen uit de Preußische Akademie der Künste uit de 19e eeuw (inclusief de 1869 opgerichte Hochschule für Musik en de in 1875 opgerichte Hochschule für die bildenden Künste) voortgekomen was, tot de Hochschule der Künste Berlin, die ook het voormalige Stern'sche Städtische Konservatorium für Musikomvatte. Deze samenvoeging gebeurde tegen de wil van de betrokken hogescholen, maar het leidde tot een van de eerste geïntegreerde hogescholen van de kunsten in Duitsland.

Op 1 november 2001 werd aan de Hochschule der Künste de titel universiteit verleend. Aan de status van de voormalige hogeschool werd niets veranderd, omdat dit instituut al vroeger het zogenoemde promotierecht (ius promovendi) had. De verbreding van het aanbod en een international gebruikelijke naam was het doel van deze modificatie.